Det tveklöst bästa sättet att ge nytt liv till dina möbler är genom att måla om dem. Att måla möbler är både enkelt och roligt och dessutom är det ett billigt sätt att fräscha upp dina favoriter. Med lite knep och knåp så klarar vem som helst av uppgiften, men om man inte har målat om möbler tidigare kan det vara bra att ha med sig lite värdefulla tips. För att du ska komma igång med ditt målande så snabbt som möjligt har vi satt ihop en bra steg-för-steg om hur du går tillväga. Det spelar ingen roll om det är ett bord, en pinnstol eller en byrå som du ska måla. Principen fungerar på alla alternativ!

Kom igång med målandet

För att du ska komma igång med målandet på ett bra sätt och få ett snyggt resultat krävs det att du först och främst ser till att ha rätt redskap och verktyg. Du kommer t.ex. att behöva ett tråg så att du kan hålla upp färgen och även en roller, sandpapper, maskeringstejp och en pensel. Naturligtvis behöver du också ha en bra möbelfärg i den kulör som du önskar. För att slippa spill och kladd på golvet rekommenderar vi att du använder tidningspapper eller en ordentlig målarduk som underlag. Här är det viktigt att komma ihåg att valet av verktyg och redskap är avgörande för hur snyggt resultatet kommer att bli. Det kan kännas lockande att välja billiga alternativ, t.ex. penselset för bara några enstaka kronor, men som de flesta vet så får man vad man betalar för.

Gör ett ordentligt grundarbete

Att måla möbler är enkelt, men även här krävs det att du först gör ett ordentligt grundarbete för att färgen ska fästa och sitta ordentligt. Det första du ska börja med att göra är att dra lätt med sandpapper över hela möbeln som ska målas. Om möbeln är omålad sedan tidigare kan det vara bra att du först använder en grundfärg som sätter som som ett skyddande lager. Är möbeln målad sedan tidigare räcker det oftast gott och väl med enbart slipningen för att få rätt underlag.

Möbelfärg behöver ha en ojämn yta att kunna fästa på och detta för att förhindra att färgen med tiden kommer spricka eller flagna. Med ojämn menar vi inte att du ska se till så att möbeln har sprickor eller är skadad, utan att ytan helt enkelt ska vara lite matt. Använd gärna ett lite grövre sandpapper när du slipar möbeln, så att färgen kan fästa riktigt bra på ytan och inte ”falla av”.

Vilka material passar möbelfärg till?

Möbelfärg finns i alla möjliga färger och både med en blank, halv matt och matt yta. Det vanligaste materialet att använda färgen på är trä, vilket också betyder att majoriteten av alla möbelfärger är anpassade efter just detta underlag. Med det sagt betyder det inte att man inte kommer kunna måla om möbler som t.ex. är i stål, som en stålpall, men för dessa material krävs det andra typer av färger. Att måla med vanlig möbelfärg på en stålpall kommer göra så att färgen inom sinom tid börjar flagna och lämna fula spår. Vill du vara säker på att du använder dig av rätt färg till underlaget kan du vända dig till din närmaste färghandel för råd och tips.