Visste du att du kan måla om nästan alla snickerier i ditt hem? Jo, det är sant. De flesta snickerier som finns inomhus i din bostad kan du faktiskt måla om och fräscha till alldeles själv. Marknaden erbjuder ett stort sortiment av olika kulörer som man kan välja mellan och dessutom kan du till och med själv bestämma vilken glansgrad som färgen ska ha. Den som vill ha något mer nedtonat väljer en matt eller halvmatt lackfärg och den som vill att snickerierna eller möblerna ska synas ordentligt väljer en som är högblank.

När man väljer färg så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här nedan har vi samlat några av de bästa tipsen och råden att ha i åtanke när du planerar att använda dig av lackfärg. Kom ihåg att detta bara är vägledning och att du i slutändan själv väljer det som passar dig och ditt ändamål bäst.

Tips och rådgivning!

  • Det första som du ska fundera över är vilken färg du vill ha. Att måla om är kul, men kräver en del förarbete och därför kan det vara skönt att slippa måla om en möbel eller snickerier alldeles för ofta. Välj en färg som du känner att du kommer att trivas länge med och som du ser som hållbar. På så sätt kommer du att bli betydligt mer nöjd med resultatet.
  • Något som är mycket viktigt att ha i åtanke är också glansgraden som man väljer. Få människor som använder sig av lackfärger är medvetna om att glansgraden faktiskt kan påverka hur färgen kommer att se ut när du har målat klart. Väljer man en färg med en högblank finish så måste man också vara betydligt mer noggrann med det förarbete som man gör. När snickerierna eller möbeln målas med en högblank färg så kommer ojämnheter att vara extra framträdande.
  • Innan du sätter igång att måla med lackfärgen måste du säkerställa att alla ytor som ska målas är ordentligt rengjorda. Se till att du använder en ordentlig inomhustvätt för denna uppgift och därefter torkar du rent med en fuktad trasa. Mikrofibertrasor är att rekommendera eftersom dessa inte luddar. Efter att ytan är rengjord kan du slipa med sandpapper och sedan damma av. Upprepa gärna slipningen.
  • Skarvar är aldrig speciellt kul och kan göra så att slutresultatet ser ojämnt och tråkigt ut. För att undvika detta är det bra om du ser till att ha mycket färg på penseln och därefter använda dig av långa penseldrag istället för korta. Se till att du lägger lite extra pengar på att välja redskap av hög kvalitet. Ska du måla större och bredare ytor behöver du också en bred pensel eller i vissa fall även en roller.
  • Många lackfärger kräver att man målar flera gånger för att få en heltäckande och jämn yta. När man väl satt igång är det lätt att man bara vill bli klar så fort som möjligt och därför struntar i torktiderna. Detta är dock inget att rekommendera. På färgburken kommer du att se vilken torktid som färgen har och denna ska du anpassa dig efter innan du ger dig in på att måla omgång nummer två.

Förhoppningsvis har du nu lite mer kött på benen så att dina möbler eller snickerier blir perfektion!