Tycker du att ditt hem börjar se en aning slitet ut? Då kan det vara hög tid att se över dina snickerier. Snickerierna i bostaden är något som enkelt kan glömmas bort, speciellt om man har lätt för att fokusera på ytor som är större, t.ex. golv och väggar. Snickerier kan t.ex. vara träet runt dina fönster i vardagsrummet, dina dörrar eller varför inte skåpluckorna i köket. Alla dessa ting får utstå en hel del påfrestningar varje dag och detta kan resultera i att färgen börjar flagna eller att ytor blir avskavda. Om du upplever att dina snickerier börjar att se tråkiga ut kan det vara hög tid att måla om!

Lägg en bra grund

Till skillnad från att måla om en vägg så är snickerier väldigt enkla att ge sig på. Det är oftast en betydligt mindre yta som ska målas och man har möjlighet att hela tiden se resultatet av arbetet, även under tiden som man håller på. När det kommer till målning är det dock viktigt att se till så att man gör ett ordentligt förarbete. Förarbete är inte bara något som man ska göra när man målar om i sovrummet, utan även för mindre projekt. Förarbetet är troligtvis den del som många tycker är tråkigast, men den är också nödvändigt för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt och för att man ska få en jämna yta innan man börjar med färgen. Som alltid är det viktigt att man också ser till att skydda ytor runt omkring som inte ska få färg på sig. Man kan vara hur stadig på handen som helst, men spill kommer nästan ingen undan.

Vilken färg ska man använda?

Idag finns det målarfärger för alla möjliga typer av underlag, ändamål och ting. Det finns grundfärg, våtrumsfärg, väggfärg, takfärg, fasadfärg och allt däremellan. När man ska ge sig in på att måla om snickerierna i sitt hem är det däremot lackfärg som man ska satsa på.

Lackfärgen kommer generellt sett i två olika typer av alternativ. Man kan antingen välja en som är vattenbaserad eller så väljer man en lackfärg som är lösningsbaserad. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Fördelen med den vattenbaserade lackfärgen är att den inte luktar någonting och dessutom är den väldigt lätt att få bort från redskap som penslar eller en roller. Nackdelen här är dock att många tycker att färgen kan vara svår att arbeta med och att man inte kan få till en jämn yta. För att undvika detta kan man se till att ta extra mycket färg på penseln och undvika tunna lager.

Nu när du vet hur den vattenbaserade lackfärgen fungerar är det dags att gå över till den lösningsbaserade färgen. Denna färg är mycket uppskattad då den inte torkar för snabbt, vilket i sin tur ger dig möjlighet att fortsätta måla på eller jämna ut ytan allt eftersom. Man brukar kunna säga att denna lackfärg är mer öppen av sig. Det betyder att om man t.ex. har gjort ett misstag så finns det utrymme att korrigera detta. En lösningsbaserad lackfärg är ”öppen” i cirka 15 minuter, medan den vattenbaserade lackfärgen bara lämnar 3-4 minuters utrymme för korrigeringar.

Har du inte använt dig av lackfärg tidigare är det alltså rekommenderat att köra på lösningsbaserad färg. Färgen kan dock ha en stark lukt, så se till att du har god ventilation!