Marknaden erbjuder mängder med olika typer av målarfärger som man kan använda sig av både på insidan och utsidan av sitt hem. När sommarens strålar börjar att lysa in genom fönstret är det allt fler som upptäcker att bostaden skulle behöva sig en uppfräschning. Ett smart och väldigt enkelt sätt att ge hemmet ett riktigt lyft är att använda sig av just färg för att måla om. Vill du ge dig in på större projekt kan du måla om dina väggar, och är det en mer diskret men ändå väldigt påtaglig förändring som du söker, kan du istället sikta in dig på möbler eller snickerier.

Vilken typ av material eller föremål som man ska måla är avgörande för vilken färg det är som man behöver använda sig av. Är det väggar som ska målas är det väggfärg man ska köpa in, och är det snickerier och andra föremål i trä gäller snickerifärg, lackfärg eller träfärg. På denna sida kommer du att få läsa mer om specifikt snickerifärg och träfärg, för att se vilket alternativ som passar dig bäst.

Snickerifärg

Om man inte har speciellt mycket kunskap om ämnet kan det vara svårt att avgöra vad snickerier är för något. Enkelt förklarat kan man säga att snickerier är de saker i ditt hem som består av trä. Det kan t.ex. handla om dina köksluckor, fönsterkarmar, dörrar eller dörrposter.

Med snickerifärg kan du snabbt skapa en förändring i ditt hem. Färgen är oftast av fylligare slag vilket ger den en utmärkt och snabb täckning. Färgen är lättapplicerad och har en relativt snabb torktid. Ska man däremot måla flera gånger på samma ställe är det viktigt att man kollar den exakta torktiden på färgburken. Kom ihåg att alla märken och färger inte har samma torktid och glöm inte att skilja på torktid och övermålningstid. En färg kan ha två timmars torktid men 12 timmars övermålningstid.

Träfärg

När man talar om träfärg så menar man oftast målarfärg som används utomhus och för att måla om fasader på ett hus. Precis som snickerifärgen kommer träfärgen i en mängd olika kulörer för att man ska kunna hitta något som passar ens smak, och det går även bra att själv blanda färger för att få till den exakta nyansen.

Träfärg har vanligtvis en lite längre torktid än många andra färger och den främsta anledningen till detta är färgens tjocklek. Träfärg är mycket täckande och har en vattenavvisande yta. Om färgen ska kunna användas utomhus är det naturligtvis viktigt att den inte släpper in fukt i huset.

Fråga om hjälp

Att välja rätt typ av färg är inte alltid det lättaste och ibland spelar det ingen roll hur många guider på nätet som man har tagit sig igenom. För att säkerställa att man väljer rätt färg för rätt ändamål ska man inte vara rädd för att be om hjälp. Har du någon i din närhet med kunskap så kan du alltid vända dig till den personen, men det går även bra att fråga personalen i en bygghandel eller i en färgbutik. Eftersom majoriteten av alla företag idag har en webbshop eller åtminstone en online support, så behöver du inte heller ta dig till butiken. Använd dig de kontaktalternativ och be om hjälp för att snabbt hitta den färg du behöver.